Zupa dyniowa na zimne, jesienne wieczory. Moja wersja.


Witajcie,

Jak minął weekend?  U nas już jest naprawdę zimno, na taką pogodę dobrze jest zjeść coś rozgrzewającego, dlatego dziś przychodzę do Was z przepisem na zupę dyniową.
Widziałam  na niektórych  blogach kilka przepisów na ciasta, na placuszki i inne pyszności.
U nas w ogródku nie urosła ani jedna, ale za to mam dobrą dusze w rodzinie, która zawsze poratuje tym zdrowym warzywem.
Ten przepis jest dla mnie wyjątkowo łatwy dlatego jak już ją mam to zawsze jest u nas zupa.
Pierwsza zniknęła tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęć :)
Przejdźmy do przepisu.
Postanowiłam najpierw wszystko opisać, a później wrzucę zdjęcia jak robiłam zupę  po kolei.






Co potrzebujemy:

Dynia
Cebula
Czosnek
Oliwa z oliwek albo olej
Bulion z kostki (chyba, że chce Wam się robić prawdziwy;)
Curry
Kurkuma
Papryka słodka
Papryka ostra
Sól
Pieprz
Serki topione (naturalne albo śmietankowe)



Nie piszę ilości, bo tak naprawdę to ile jej zrobicie zależy od Was i od tego jak duży macie garnek.
Początkowo potrzebujemy więcej miejsca,  jak zmięknie to zupy wychodzi mniej niżby  się na początku wydawało.
To samo dotyczy reszty produktów - jeśli ma być bardziej ostra to więcej papryki, jak bardziej orientalna to więcej curry i kurkumy :) itd.

Na początek kroimy cebulę i wyciskamy przez wyciskacz czosnek.
Wrzucamy do garnka na oliwę. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie zapach pieczonej cebuli na oliwie jest OBŁĘDNY!!! :)
Dusimy aż zmięknie, zalewamy wodą, wrzucamy kostki rosołowe.
Do takiego wywaru wrzucamy pokrojoną w kostkę dynie. Kostka niezbyt mała. Dynia pięknie się rozgotuje.

Podobno jest to takie fajne warzywo, że pod wpływem gotowania nie traci swoich wartości, a jest bardzo zdrowa :)

Jak dynia zmięknie to wtedy dopiero dodajemy wszystkie przyprawy wg. uznania. Paprykę słodką, ostrą, curry, kurkumę, sól, pieprz.
Wszystko jeszcze chwilkę gotujemy i dodajemy serki topione. Ile ich dodamy zależy od nas, ma to wpływ  na jej gęstość.  Jak dla mnie mogłaby być bez serków, ale reszta domowników się buntuje ;)

Kiedy się serki rozpuszczą wszystko miksujemy blenderem na krem. Ja lubię taką  bez miksowania, cóż większość w domu ma przewagę i robię tak, żeby wszyscy jedli ;)

Na koniec wrzucamy groszek ptysiowy - już na talerz, żeby nam miło chrupało i gotowe :)
Mogłabym ją jeść i jeść ..... A zapach w domu jest cudny! :)


Cebula na oliwie. 




 Dodajemy przyprawy, a później serki.



Mieszamy, aż serki się rozpuszczą.



Miksujemy.


 Groszek ptysiowy :)




Lubicie zupę dyniową? 

Życzę smacznego :)


Śliczne były prawda ? :D






Komentarze

  1. Wygląda apetycznie, muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam kiedyś coś podobnego ale niezbyt mi smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam zupy dyniowej, ale zawsze chciałam spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam zupy dyniowej ale zrobiłaś mi smaka ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupa dyniowa jest pyszna w każdej postaci. Wydaje mi się jednak, że mając tak smaczne i zdrowe produkty dodanie kostki rosołowej jest zbędne.

    OdpowiedzUsuń
  6. my zupę dyniową robimy z kiełbasą:D

    OdpowiedzUsuń
  7. jadłam kiedyś zupę dyniową z marchewką, ale jakoś nie przypadła mi do gustu, ale może zrobię podejście drugie z twojego przepisu, bo gotowa zupa apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam :) ja jeszcze czasami dodaję pora :) jedna z moich ulubionych zup :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Raz zrobiłam zupę z dyni i była obrzydliwa. Raczej już nie zaryzykuję;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dynia nie ma praktycznie smaku, jak ją doprawisz tak będzie smakowała ;)

      Usuń
  10. Ciekawa jestem jak taka zupa smakuje, jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam zupę dyniową!Choć takiej z serkiem topionym nigdy nie próbowałam ;)
    Pozdrawiam!
    www.evelinebison.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie jadłam niczego z dyni ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kocham dynię w każdym wydaniu :D! Fajnie, że dodałaś ten przepis.
    Mój blog ♥ Serdecznie zapraszam !

    OdpowiedzUsuń
  14. Zupa dyniowa jest świetna na poprawę humoru, a ponadto bardzo rozgrzewa. Jest doskonała na jesienna chandrę. Uwielbiam ją jeść!!!
    Pozdrawiam serdecznie!:-))

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
  15. Nigdy nie jadlam zupy dyniowej muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Dzięki za przepis, z chęcią wypróbuję. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo chętnie wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © Domowy Klimacik