Cukinia w zalewie octowej z curry i kurkumą w słoikach na zimię.
Witajcie
Myślę, że czas robienia przetworów na zimę jeszcze się nie skończył, więc dzisiaj zapraszam na mój eksperyment, który zrobiłam zupełnie przypadkiem.
Udał się, więc podaję przepis dalej :)
Szukałam przepisu w internecie, ale tak naprawdę to po przeczytaniu kilku zrobiłam po prostu zalewę i dodałam ją do cukinii plus przyprawy. Wyszło pysznie, smakuje podobnie do ogórków, można jeść prosto ze słoika, ale też świetnie nadaje się jako dodatek do obiadu.
Polecam :)
Składniki:
1 litr wody
1 szklanka octu
3/4 szklanki cukru
1 łyżka soli
1 płaska łyżeczka curry
1 płaska łyżeczka kurkumy
Składniki razem wymieszać i zagotować. Curry i kurkumę pod koniec gotowania.
Pociętą w kostkę cukinię (surową) rozdzielamy do słoików i zalewamy gorącą zalewą.
Zakręcamy. Podobno można takie słoiki zostawić i powinny się zamknąć, ale ja miałam jeszcze inne słoiki do zagotowania, więc cukinię także zagotowałam. Około 15 min - od momentu gotującej się wody.
Smacznego!
Lubicie cukinię?
Robicie jakieś przetwory na zimę z cukinii?
Bardzo lubię cukinię w każdym wydaniu. 😊
OdpowiedzUsuńKocham cukinię :)
OdpowiedzUsuńJa nie robię takich przetworów, ale moja mama owszem.
OdpowiedzUsuńQue buena pinta ! Espero verte pronto por mi blog! Feliz día! ♡♡♡
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem smaku, cukinię bardzo lubię, ale w zalewie nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńJest przeeepyszna :)
UsuńCukinie zazwyczaj przerabiam nie bieżąco - robię z nich "makaron" spaghetti :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinię, ale w przetworach jakoś mniej mi smakuje. Za to wielbię ogórki w curry :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować, bo nigdy takich nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńHello! Thanks for the inmormation! Have a nice day dear! x
OdpowiedzUsuńOd dawna nie robię żadnych przetworów, ale kiedy widzę takie wpisy, to mam ochotę. :-) Cukinia z curry - brzmi super!
OdpowiedzUsuńTakiej cukinii jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńOO..nie znam takiego smaku cukinii..
OdpowiedzUsuńKiedys moja mama robila takie przetwory, musze skorzystac z Twojego przepisu, dziekuje :D
OdpowiedzUsuńmniam
OdpowiedzUsuńUwielbiamy cukinię. Przy tej ilości octu czy zalewa nie jest zbyt kwaśna?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)