Akademia Mądrego Dziecka: Wiem, co jem! MIÓD I MAKARON

 Witajcie

 

Zdarzają się dzieci, które bez szemrania jedzą wszystkie potrawy. Zdarzają się też takie, które żadnymi sposobami nie chcą dać się przekonać do spróbowania czegoś nowego. Dlatego świetnym sposobem jest opowiedzenie dziecku o tym co się je, po co, dlaczego i czemu to jest dla nas dobre. 

Wydawnictwo Harper Kids wydało świetną serię książek Wiem, co jem! W każdej publikacji jest omawiane coś innego. Mamy tutaj pomidory, czekoladę, chlebek, banany, miód i makaron. Ta seria nie tylko zachęca do tego by dziecko nauczyło się jeść poszczególne potrawy, ale by poszerzyło wiedzę w tym skąd biorą się pewne produkty. Czasami jest to tak powszechne, że już zupełnie nie myślimy nad tym skąd się wzięły na przykład pomidory. Wiedza ta jest niezwykle ciekawa, a wdrażanie podobnych nowinek od najmłodszych lat zachęca do tego by dziecko miało ochotę odkrywać świat.

Dzisiaj zapraszam na przegląd i krótką recenzję dwóch książek z serii Wiem, co jem! 

 

Akademia Mądrego Dziecka: Wiem, co jem! MIÓD I MAKARON


Zacznę od tego, że książki są przepięknie wydane. Do tego już można się przyzwyczaić, bo wydawnictwo Harper Kids zawsze wydaje swoje publikacje z najwyższą jakością. Rewelacyjne ilustracje, pełne kolorów i ciekawych rysunków. 

 


 

MAKARON

 

Czy makaron rośnie na drzewie? A może na polu? Albo na krzaku? Niee... Jeśli nie to w jaki sposób jest robiony i z czego? Tutaj wszystko jest dokładnie krok po kroku wyjaśnione. Skąd przybył, kto się nim żywił, jakie są rodzaje, w jakim kraju i tak dalej. Jak tak dłużej się przypatrzeć to makaron jest bardzo ciekawą potrawą, a do tego ma ogromną ilość przeróżnych kształtów. I możemy go jeść na wiele sposobów, zarówno na słodko jak i na słono.

 








 

Przeczytamy w książce jak wygląda cały proces od momentu siania i zbierania zboża to wytworzenia makaronu, taki jak trafia do nas na stół.

 


 

MIÓD

 

Słodki, nieco klejący i pyszny! Chyba wszyscy lubią słodki smak, a miód można używać na wiele sposób. Dodany do herbaty zastąpi cukier, ale też wzmocni nasz organizm przed wirusami. Można też jeść z nim kanapki. Miód to wspaniała i smaczna rzecz, ale jak on właściwie powstaje? Za to wszystko odpowiedzialne są pszczoły, te pracownice, które cały czas ciężko działają by dać nam to co najlepsze. Oprócz tego jak przebiega proces powstawania miodu w książce przeczytamy też o tym co możemy zrobić by im pomóc, bo pszczoły są bardzo ważne w naszym życiu. Odpowiadają za zapylanie kwiatów, a tym samym za wzrost warzyw i owoców. 

 







 

Publikacja niezwykle ciekawa, w której znajdziemy ogrom wiedzy potrzebnej w naszym życiu tak na co dzień. Uważam, że takie lektury powinny znajdować się jak najwcześniej w życiu naszych dzieci. 

 

 

Obie książki dostępne na stronie wydawnictwa Harper Kids

Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Domowy Klimacik